HUIDVERBETERING

Retinol & nieuwe wetgeving

Retinol is de laatste jaren niet meer weg te denken uit een skincare routine. Maar inmiddels heb ik ook vele huiden gezien waarop retinol verkeerd is gebruikt en de huidbarriére is aangetast. Retinol zal prachtige resultaten geven bij correct gebruik. Ik ben blij dat er inmiddels een nieuwe wetgeving is voor het gebruik van retinol in cosmetica. Je leest hieronder alle informatie over retinol en de wetgeving.

WAT IS RETINOL ?

Retinol is een krachtige ingrediënt in skincare dat bekend staat om zijn anti-aging eigenschappen. Het is een vorm van vitamine A die helpt bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken.

Retinol stimuleert de celvernieuwing en verhoogt de collageenproductie, wat zorgt voor een gladdere en stevigere huid.

HET GEBRUIK

Start met 2x per week en als dat goed gaat ga je naar om de dag en vervolgens naar dagelijks aanbrengen

Voor beginners is het belangrijk om met een lage concentratie te beginnen en het product langzaam op te bouwen om irritatie te voorkomen. Je kan schilfering krijgen op de huid dat is normaal bij het gebruik van retinol.

Vergeet niet om overdag zonnebrandcrème met minimaal factor 30 te gebruiken en bij regelmaat aan te brengen, omdat retinol de huid gevoeliger maakt voor de zon.

NIEUWE EUROPEESE WETGEVING

Er is sinds 2024 nieuwe wetgeving van retinol in skincare producten. Deze wetgeving richt zich op de veiligheid en effectiviteit van retinol, gezien de toenemende populariteit en het brede gebruik ervan in cosmetica. Gezien wij in Europa via onze voeding al veel vitamine A binnenkrijgen en een teveel aan vitamine A belastend is voor onze gezondheid ( o.a. leverschade) is er nu deze nieuwe wetgeving.

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

1 Concentratie Limieten

In het licht van het advies van het WCCV kan worden geconcludeerd dat het gebruik van vitamine A in cosmetische producten een mogelijk risico voor de gezondheid van de mens inhoudt wanneer de concentratie ervan bepaalde niveaus overschrijdt. Daarom moet het gebruik van Retinol, Retinyl Acetate en Retinyl Palmitate worden beperkt tot een maximumconcentratie van 0,05 % RE in bodylotion en 0,3 % RE in andere producten die al dan niet worden af-, uit- of weggespoeld zoals serums en crème’s.

Conclussie WCCV in een herzien wetenschappelijk advies vitamine A veilig is in cosmetische producten tot een concentratie van 0,05 % Retinol-equivalent (RE) in bodylotion en 0,3 % RE in andere producten die al dan niet worden af-, uit- of weggespoeld.

Daarnaast moet een waarschuwing worden opgenomen om consumenten die reeds aan vitamine A uit levensmiddelen en voedingssupplementen worden blootgesteld, te informeren over de mogelijkheid van overmatige blootstelling door het gebruik van dergelijke verbindingen.

bron : Publicatieblad van de Europese Unie

Tot 2026 zullen de vertrouwde producten nog gewoon in de schappen liggen, maar daarna worden ze vervangen door nieuwe formules met lagere percentages retinol.

Wat betekent dit voor jou?

Als je retinol gebruikt in je skincare routine, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen. Controleer de etiketten van je producten en volg de aanbevolen richtlijnen voor gebruik. Als je huidgevoeligheid ervaart, overweeg dan een lagere concentratie of raadpleeg een dermatoloog.

ALTERNATIEF INGREDIËNT

Een natuurlijk alternatief voor retinol in crèmes is bakuchiol. Bakuchiol is een plantaardige verbinding die wordt gewonnen uit de zaden en bladeren van de Psoralea corylifolia-plant, ook wel bekend als babchi. Het wordt geprezen om zijn huidverzorgende eigenschappen en heeft vergelijkbare voordelen als retinol, zoals het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de huidtextuur en het bevorderen van de collageenproductie.

Het grote voordeel van bakuchiol is dat het minder irriterend is dan retinol, waardoor het geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

TIP

L’ANNON AMBER DROPS

wees bewust van wat je smeert en hoe je het gebruikt